1_buche-de-noell-neboli-vanocni-polinko_foto-petite-france-repro-zdarma

Francouzské Vánoce v Petite France

/24.10.2016/Vánoce po francouzsku si můžete užít v pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie v Myslíkově ulici v Praze, kde připravují na svátky několik specialit podle tradičních francouzských receptů. Kromě klasických vánoček a štol s pravým máslem a vanilkou tu jako jediní v Praze nabídnou slavnostně nazdobený čokoládový Bouche de Noël a také speciální „královský“ dort Galette des Rois, kterým Francouzi vítají Nový rok a Tři krále. Jako francouzskou variantu vánočního cukroví tu lze nově ochutnat i baculaté madlenky ve tvaru mořských lasturek. A v nabídce budou i barevné makronky s novými zimními příchutěmi…

Bouche de Noël neboli „vánoční polínko“  je plněná, vždy krásně naaranžovaná roláda, která ve Francii zdobí vánoční stůl. Její původ je velmi starý a pojí se s oslavami zimního slunovratu, kdy lidé od Štědrého dne obřadně pálili po dvanáct dnů skutečné dřevěné poleno. „Od 19. století se ale polínko ve Francii objevilo i jako sladký dezert a jako symbol rodiny, domova a tepla rodinného krbu je tu populární dodnes, “ říká Jan Ivanco, majitel pekařství a cukrářství z Petite France, kde slavnostní zákusek nabízejí jako jediné v Praze. Prestiží každé hospodyně je přitom Bouche de Noël co nejpěkněji nazdobit. To potvrzuje i šéfcukrář Jaroslav Béza, který z rolády vytváří třeba půvabné zimní chaloupky nebo barevné špalíky s roztomilými čokoládovými figurkami. Každý kousek – upečený a dekorovaný ručně – je tak originál.

Šarmantní madlenky

Jako variantu vánočního cukroví lze ochutnat i madlenky, šarmantní francouzský dezert z piškotového těsta a jemně mletých mandlí.  Madlenky jsou původně je z Bretaně a jsou tak dobré, že je Francouzi jedí jako čajové pečivo celý rok. Pečou se ve formičkách ve tvaru mušliček podobně jako známé „české“ pracny, jsou ale měkoučké a nadýchané. „Madlenky získaly jméno po své údajné objevitelce, cukrářce Madeleine Paulmierové, která je v 19. století proslavila. Jak to tak u kulinářských legend bývá, lidé je ochutnali nejspíš už daleko dříve – poprvé byly upečeny už v 17. století ve městě  Commercy, podávaly se ve Versailles a pochutnával si na nich i pařížský královský dvůr Ludvíka XV.,“ říká Jan Ivanco. Jemné pečivo proslavil i spirovatel Marcel Proust v románu Hledání ztraceného času: jediné kousnutí do chutné a voňavé madlenky tu spouští celé další vyprávění…

Královský dort s překvapením

Výjimečný a starodávnou legendou opředený je i Galette des Rois, kulatý „tříkrálový“ dort připomínající slunce.  „Jeho tajemství se skrývá uvnitř, do jeho mandlové náplně se totiž jako překvapení zamíchá i  kousek ovoce, oříšek nebo jedna celá mandle: kdo je ve své porci najde, smí si nasadit papírovou korunu a ten den požívat královská privilegia,“ vysvětluje Jan Ivanco. Ten spolu s šéfcukrářem Jaroslavem Bézou chystá také speciální vánoční makronky: lahodné slepované skořápky budou k mání ve čtyřech nových příchutích, s mandarinkou, fíky, punčem a vaječným likérem.

Petite France Boulangerie & Patisserie v Myslíkově ulici č. 22 v Praze 2 má otevřeno každý den od 8 do 20 hodin. Řemeslné pekařství a cukrářství dodává dobroty do pětihvězdičkových pražských hotelů a letos na jaře oslavilo už páté narozeniny.

www.petite-france.cz

Přílohy ke stažení